İdari İşlemlerde Dava Açma Süresinin Gösterilmemesi Halinde Genel Dava Açma Sürelerinin Uygulanması Gerektiği Hakkında Danıştay İBK Kararı

İdari işlemlere karşı Vergi Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Danıştayda açılacak davalarda dava açma süresine ilişkin Danıştay Daireleri arasında oluşan görüş farklılıklarının giderilmesine ilişkin Danıştay İçtihatı Birleştirme Kurulunun 2021/2 E., 2022/1 K. sayılı 15/03/2022 Tarihli Kararı 19/06/2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/06/20220619-7.pdf

Danıştay İçtihatı Birleştirme Kurulunun 2021/2 E., 2022/1 K. sayılı 15/03/2022 Tarihli Kararına Göre; Yazılı olarak bildirilen özel ya da genel dava açma sürelerine tabi idari işlemlerde dava açma süresinin belirtilmediği hallerde genel dava açma sürelerinin uygulanması gerektiğine oyçokluğu ile karar verilmiştir. 

Karar doğrultusunda yazılı olarak ilgilisine bildirilen bir idari işlem ile ilgili olarak dava açma süresi gösterilmemiş olsa dahi; Vergi Mahkemeleri bakımından 30, İdare Mahkemeleri ve Danıştay bakımından ise 60 günlük genel dava açma süreleri içerisinde ilgili idari işleme karşı dava açılması gerekmektedir. Bu karar sonrasında Dava açma süresi gösterilmediği, dolayısıyla dava açma süresinin başlamadığı yanılgısı ile genel dava açma sürelerinin kaçırılması halinde ilgililer bakımından hak kayıpları oluşması kaçınılmazdır. 

Özel kanunlar ile daha kısa dava açma süresi ön görülen bir idari işlemde dava açma süresinin gösterilmemiş olması halinde de genel dava açma süreleri uygulanacaktır...

İBK Kararı doğrultusunda idari işlemlere karşı dava yoluna gidecek ilgililerin bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.